Allegro Kids zet vooral in op spel, creativiteit en zelfreflectie om op zoek te gaan naar de talenten en kwaliteiten die kinderen, jongeren en gezinnen bezitten. Samen met de cliënt gaat Susanne Baartmans op zoek naar de juiste oplossingen. Haar specialisaties zijn autisme, rouw en verliesbegeleiding bij kinderen (overlijden, echtscheiding, …), hoogbegaafdheid, gezinscoaching en kinder- en pubercoaching.
“Met de hulp van mijn naaste familie en vrienden is het me gelukt”
Susanne Baartmans verloor haar man in 2018 en kwam er als jonge huismoeder plots alleen voor te staan. “Na een half jaar besloot ik de knop om te draaien en te gaan studeren,” aldus Susanne. “Ik moest mijn leven terug in handen nemen. De twee jaar overlevingspensioen die ik kreeg gaven mij de kans om dat te doen. Een studie volgen, na twintig jaar uit de schoolbanken te zijn, was niet eenvoudig. Maar met de hulp van mijn naaste familie en vrienden is me dat gelukt.”
“Allegro is een Italiaanse muziekterm die staat voor vrolijk, opgewekt of levendig”
“De plannen om mijn eigen zaak te starten werden steeds concreter,” vervolgt Susanne. “Er moest gezocht worden naar een naam. Een brainstormsessie met mijn kinderen leidde tot de naam Allegro Kids. Allegro is een Italiaanse muziekterm die staat voor vrolijk, opgewekt of levendig. Ik vond het een geweldige term, gevonden door mijn zoon, en Allegro Kids was geboren.”
“Juist nu hebben kinderen en jongeren zo veel nood aan hulp”
“En dan wil je beginnen en breekt corona uit,” zucht Susanne. “Het heeft me een hoop slapeloze nachten gekost, maar uiteindelijk toch de knoop doorgehakt, want juist nu hebben kinderen en jongeren zo veel nood aan hulp. Ik ben in september 2020 begonnen, vanuit mijn huiskamer en bij de mensen thuis. In het begin wat voorzichtig, want wat mocht er nu wel en wat niet. Door inventief te zijn, en met jongeren buiten te gaan wandelen, aan het haardvuur gesprekken en spelletjes te doen, zijn we de moeilijkste periode doorgekomen. Ondertussen mag het weer binnen, met open ramen, veel ontsmetten en verluchting.”
“Ik ben nu zes maanden verder en heel blij met de keuze die ik gemaakt heb,” glimlacht Susanne. “Ik ben dankbaar voor de vele kinderen, jongeren en gezinnen die ik heb mogen helpen. Ondertussen zijn we de garage aan het ombouwen tot praktijk, want mijn gezin vindt het niet altijd prettig om uren boven te moeten zitten. En met de opleidingscheque plan ik een extra verdiepingsopleiding over rouw en verlies te doen.”
Het verdict van de jury
De jury, bestaande uit Caroline Donnet (voorzitter winkelvereniging van Heide), Katleen Vander Veken (ondernemer en bestuurslid Bosduin vzw) en Ruben Focketyn (begeleider van startende jonge ondernemers binnen een project van jeugdhuis Govio), was meteen verkocht door de sterke pitch. “Susanne heeft een zeer ingrijpende gebeurtenis omgezet in iets positiefs en daar is haar onderneming uit geboren, dat is echt een heel sterk verhaal,” getuigt Ruben Focketyn. “Het enthousiasme waarmee Susanne over haar zaak vertelt, heeft ons overtuigd waarom zij de verdiende winnaar is,” treedt Caroline Donnet bij. “Eigenlijk verdient elke starter deze prijs omdat ze in zo’n bijzonder jaar de stap naar de zelfstandigheid gezet hebben,” besluit Katleen Vander Veken. “Maar er kan er maar één winnen en we wensen Susanne alle succes in haar verdere carrière.”
Deze wedstrijd werd georganiseerd door Open Vld Kalmthout om lokale starters meer in de kijker te zetten. “Zeker in dit moeilijke jaar is het nodig lokale startende ondernemingen te ondersteunen,” aldus Johan Cassimon, voorzitter van Open Vld Kalmthout. “We zijn blij dat er in onze gemeente nog heel wat inwoners gestart zijn met een onderneming. Hopelijk kunnen we volgend jaar ook iets fysiek organiseren zodat onze jonge ondernemers elkaar echt kunnen ontmoeten en hun netwerk versterken.”