Sla navigatie over

Binnenkort inspraakmoment over nieuw gemeentehuis

In dit kader stelde gemeenteraadslid Inneke Bosmans (Open Vld Kalmthout) de vraag of de gemeente zal deelnemen aan de projectoproep van de Vlaamse overheid voor een betere digitale dienstverlening. En of dit repercussies heeft op het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis. De Vlaamse overheid maakt immers 35 miljoen vrij voor de projectoproep 'gemeenten zonder gemeentehuis'. Het bestuur zou hier inderdaad aan deelnemen, maar gelooft niet zo in gemeenten zonder gemeentehuis.

Estland voorloper in digitale overheid

Nochtans bestaat dat in Nederland en Estland al. Gemeenten waar quasi alle producten en diensten digitaal aan te vragen zijn. Ambtenaren werken er plaatsonafhankelijk en digitaal. Vergaderingen gebeuren online of in dorpshuizen. Vergunningsprocedures gebeuren niet in het gemeentehuis, de ambtenaren gaan er langs bij de ondernemer of burger.

In Estland staan ze het verste, daar gebeurt 99% van de dienstverlening online. En in Nederland steeg de tevredenheid over de dienstverlening van 7,6 naar 8,1 op 10 door een doorgedreven digitalisering. Vlaanderen staat momenteel op de 18e plaats van Europa met betrekking tot e-government. Dat moet beter. Een identiteitskaart of reisdocumenten aanvragen of gaan ophalen? Daar moeten we in de 21ste eeuw toch geen verlof voor nemen?

Volgens het bestuur heeft een eventuele deelname aan deze projectoproep geen repercussies voor de bouwplannen van het nieuwe gemeentehuis.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder