Sla navigatie over

Detailhandelsubsidies verdienen een echte evaluatie

Een jaar na de invoering vroeg gemeenteraadslid Wouter Vanden Bergh de cijfers op bij de administratie. In 2018 werden er 4 starterssubsidies, 1 vestigingssubsidie en 2 gevelrenovatiesubsidies uitbetaald. In 2019 werd er voorlopig 1 starterssubsidie en 1 gevelrenovatiesubsidie uitbetaald. Rond datzelfde moment verscheen er een hoerabericht in de krant dat de subsidies werken. Het is inderdaad positief dat er negen ondernemers gebruik van maken en ook wij genieten van de impact op de winkelomgeving.

Toch stellen we ons enkele vragen. Het is niet omdat een subsidie wordt aangevraagd, dat de subsidie werkt. Momenteel zijn er bijvoorbeeld (nog) geen cijfers beschikbaar over de evolutie van het aantal detailhandelszaken in 2018. Het is dus onmogelijk om te zeggen of de subsidie de detailhandel in Kalmthout werkelijk stimuleert. Bovendien valt het op dat het hoofddoel van de subsidie: de leegstand van winkelpanden tegengaan, voorlopig moeilijk gehaald wordt, met slechts 1 van de 9 uitgekeerde subsidies die hierover handelen.

Onze kritische blik mag ondernemers er zeker niet van weerhouden te ondernemen. Volgens de begroting van 2019 is er namelijk nog budgettaire ruimte. Heb je een detailhandel in Kalmthout of wil je er een openen, informeer dan zeker bij de administratie of je gebruik kan maken van één van de subsidies. Open Vld Kalmthout blijft zich daarnaast kritisch opstellen en afvragen waarom bijvoorbeeld pop-upwinkels niet worden gestimuleerd of waarom er niet slimmer wordt geïnvesteerd in het openbaar domein rondom de winkelgebieden met de nadruk op groen en gezelligheid.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder