Het gemeentebestuur gaat leegstand bestrijden met subsidies. Dit is een gemakkelijkheidsoplossing, die bovendien riskeert willekeurig en niet duurzaam te zijn. Subsidies blijven het uitdelen van andermans geld, namelijk het belastinggeld van u en ik, van alle inwoners. Daarom moet er zeer voorzichtig en duurzaam (op lange termijn) mee omgesprongen worden. Wij stellen voor om subsidies aan ondernemingen te vervangen door algemene lastenverlagingen (zie artikel: http://kalmthout.openvld.be/?type=nieuws&id=3&pageid=94780) en investeringen in infrastructuur, zodat alle ondernemers in Kalmthout hier voordeel mee doen en zodat alle inwoners van Kalmthout mee kunnen genieten. Eventueel zouden Kalmthoutcheques (een cheque die elke Kalmthoutenaar jaarlijks krijgt waarmee hij enkel bij lokale handelaars uitgaven kan doen) nog een extra manier kunnen zijn om de lokale ondernemers te ondersteunen. Dit verstoort de markt minder dan rechtstreekse subsidies omdat de burger zelf bepaalt waar hij zijn geld uitgeeft.
Ondernemerschap stimuleren cruciaal
Willen we een levendige, ondernemende gemeente blijven, dan moet er ingezet worden op ondernemerschap bij jongeren via het onderwijs of jeugdverenigingen. Dit is wel duurzaam want het ressorteert een breed effect op lange termijn. Er zitten in Kalmthout voldoende ondernemende jongeren op de schoolbanken en er is zelfs een jeugdvereniging die specifiek inzet op ondernemerschap stimuleren bij jongeren. Waarom doet het bestuur hier niets mee? Bijvoorbeeld, in overleg met de eigenaars, leegstaande panden ter beschikking stellen voor pop-up winkels. Dit is uiteraard slechts een onderdeel van de totaaloplossing, een interessante laagdrempelige tool waardoor jongeren kunnen experimenteren. Open VLD Kalmthout vindt het belangrijk ondernemingszin te stimuleren en zal daar ook op inzetten.
Intelligent investeren in infrastructuur
Bovendien is er weinig sfeer en groen in de winkelgebieden. Een winkelstraat moet toch minstens het karakter van de gemeente weerspiegelen. In Kalmthout is dat: gezellig en groen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Heidestatiestraat waar amper groen ingeplant is en waar de aanwezige horeca geen ruimte heeft om bij goed weer een terras te zetten. Het detailhandelsplan dat de gemeente liet opstellen, spreekt hier ook over. We citeren (detailhandelsplan p. 49, eigen onderlijning): “Beide winkelgebieden reflecteren niet het eigen karakter van Kalmthout dat staat voor natuur, groen en landelijk karakter. Voor De Beek is dit het gevolg van de pas afgewerkte heraanleg.” Het is dan ook jammer dat er geen visie op detailhandel was voordat men de winkelgebieden opnieuw aanlegde.
Ontmoeting centraal
Daarbij komt dat het ontzettend belangrijk is een winkelomgeving te zien als een ontmoetingsruimte. Dit dient als hefboom voor de aanwezige handelszaken. Dan vraagt men zich toch af waarom de recreatiemogelijkheden verdwenen zijn bij de herinrichting van De Beek en het marktplein. Wie denkt niet met nostalgie aan de aftandse basketbalringen op het marktplein waar vroeger jongeren samenkwamen om een partijtje te spelen. Ze hebben moeten plaatsmaken voor koning auto zodat die tijdens het donuts rijden geen hindernissen meer tegenkomt. Nog een laatste bedenking hierbij: waarom vindt “Kalmthout viert Nieuwjaar” telkens plaats aan Kerkeneind? Waarom niet afwisselend in de verschillende winkelgebieden in Kalmthout? Een nieuwjaarsreceptie is de ideale kans om, naast het samenbrengen van de Kalmthoutenaren en het ondersteunen van de Kalmthoutse verenigingen, de lokale handelaars en ondernemers in de bloemetjes te zetten. Als detailhandel werkelijk een prioriteit is voor dit bestuur dan zou ik zeggen: “Kom onder je kerktoren vandaan en practice what you preach!”