Sla navigatie over

Kalmthout onderzoekt verplichte gemeenschapsdienst

Gemeenteraadslid Johan Cassimon (Open Vld Kalmthout) deed een voorstel om aan de slag te gaan met gemeenschapsdienst om langdurige werkzoekenden te activeren. In Kalmthout is namelijk 42% van de werkzoekenden langer dan twee jaar werkloos. Schepen Maarten De Bock (CD&V) is het idee genegen en gaat het verder onderzoeken.

De Vlaamse regering maakt 5 miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren om langdurig werkzoekenden te activeren. Sinds 1 januari kunnen lokale besturen die een project indienen rekenen op een ondersteuning tot 100.000 euro. Johan Cassimon pleitte er bij de meerderheid voor om hiermee ook in Kalmthout aan de slag te gaan: “De gemeenschapsdienst is een manier om mensen weer op weg te helpen. Door hun kansen te geven hun vaardigheden te versterken. Dat moet het uitgangspunt zijn van kansenbeleid.”

Leerwerkplekken creëren en mentoren opleiden

Lokale besturen moeten daarvoor twee zaken doen. Enerzijds moeten ze leerwerkplekken creëren. Dat kan binnen de eigen werking zijn, maar ook bij vzw’s en scholen. Anderzijds moeten ze mentoren opleiden die instaan voor de begeleiding. Afhankelijk van het aantal leerwerkplakken dat gecreëerd wordt, kan een lokaal bestuur vervolgens rekenen op financiering. Het gaat van “small” (3 werkplekken) tot “extra large” (39 werkplekken), goed voor 7.400 euro tot 96.200 euro. De Vlaamse regering maakt hier 5 miljoen euro voor vrij.

42% van de werkzoekenden in Kalmthout is langdurig werkzoekend

Open Vld Kalmthout wil van deze nieuwe mogelijkheid maximaal gebruik maken. Enerzijds omdat bedrijven in de regio merken dat hun vacatures blijven openstaan. Maar anderzijds vooral als bijkomend instrument in het kansenbeleid van de gemeente. Concreet zou een langdurig werkzoekende gedurende zes maanden minimaal 32 en maximaal 64 uur per maand op een leerwerkplek aan de slag kunnen. 

Open Vld gemeenteraadslid Johan Cassimon: “Bedrijven in onze gemeente hebben bijna 500 vacatures openstaan. Tegelijk is 42% van de werkzoekenden in Kalmthout al meer dan twee jaar op zoek naar werk. Dat is niet houdbaar. Elke dag groeit de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze inwoners. Het ontneemt hen eenvoudigweg het vooruitzicht om terug aan de slag te raken en bijgevolg om vooruit te raken. Dat mogen we niet laten gebeuren. Met de gemeenschapsdienst bied je mensen de kans om vaardigheden te versterken, arbeidsritme op te doen en om een netwerk op te bouwen. Dat is de beste manier om hen vooruit te helpen.”

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder