Sla navigatie over

Kalmthout werkt aan nieuw steunpakket voor ondernemers

Het bestuur gaf enkele argumenten waarom het de lokale beschermingspremie voor ondernemers niet wil herhalen: • Kalmthout is al de absolute kampioen in de ondersteuning van lokale handelaars tijdens de coronacrisis • Dit is eerder een taak voor de hogere overheid • Als we dat blijven verlengen, weten we niet waar we eindigen • De lokale premie is in 25% van de gevallen hoger dan de feitelijke Vlaamse premie • De gemeentelijke steun moet evenwichtig zijn, niet enkel voor ondernemingen • De Kalmthoutse kraan kan niet blijven openstaan

Trots op onze ondersteuning van Kalmthoutse handelaars

“Dat Kalmthout de absolute kampioen is in de ondersteuning van lokale handelaars vind ik absoluut geen argument om dan maar te stoppen met die ondersteuning,” aldus gemeenteraadslid Inneke Bosmans (Open Vld Kalmthout). “Ik ben daar juist heel trots op. Zowat 30 procent van de Belgische bedrijven zit in heel lastige papieren. Vooral bij eenmanszaken en kleinere bedrijven is de situatie stilaan acuut. Alles wat de gemeente kan doen om die bedrijven te ondersteunen, moeten we doen. Het is geen discussie of dit nu de taak van de federale, Vlaamse of lokale overheid is, het gaat erover hoe we hen kunnen helpen. Ook is er geen sprake van een gebrek aan evenwichtigheid: bedrijven stellen mensen tewerk, als die bedrijven overkop gaan, hebben we veel grotere problemen. We moeten dat ten allen tijde voorkomen.”

Whatever it takes

“We weten inderdaad niet waar dit gaat eindigen, maar wat meer ‘whatever it takes’-mentaliteit zou ons bestuur toch sieren,” gaat Inneke Bosmans verder. “Interne nota’s van het bestuur geven aan dat zelfs als de belastinginkomsten dalen en de uitgaven stijgen, er nog voldoende financiële ruimte is om met een positieve autofinancieringsmarge te eindigen in 2024. De grootste crisis sinds de 2de WO is toch het moment om daar de vruchten van te plukken?”

“Dat de lokale premie in 25% van de gevallen hoger is dan de feitelijke Vlaamse premie, komt door een beleidskeuze van het bestuur,” legt Inneke Bosmans uit. “In ons voorstel in oktober 2020 pleitten we ervoor om te werken met 5% van de referentieomzet. Dan zou zo’n situatie niet zijn voorgevallen, maar het bestuur koos toen voor een vaste som. Wij hebben dat toen in de gemeenteraad gesteund, maar om dat nu als argument tegen ons voorstel te gebruiken, voelt wat schizofreen aan.”

Toegift: periode beschermingspremie uitgebreid

Het bestuur deed wel een toegeving, bij de eerste beschermingspremie waren er 360 aanvragen, nu slechts 120. Daarom gaat het de periode oktober-november schrappen. Wie in december 2020, januari 2021 of februari 2021 een verlies van meer dan 60% heeft en de lokale beschermingspremie nog niet heeft aangevraagd, zal dat dus nog kunnen doen. Een welkome uitbreiding, maar toch nog onvoldoende aangezien de sterkst getroffen ondernemers, de premie waarschijnlijk al hebben aangevraagd en dat is juist de belangrijkste doelgroep.

Nieuw steunpakket op komst

En dat ziet het bestuur ook zelf in en daar zijn wij heel blij mee. Ze gaat werken aan een nieuwe regeling, niet meer gekoppeld aan de Vlaamse beschermingspremie. Met meer nadruk op de ondernemingen die verplicht gesloten zijn en een duidelijkere doelgroep, bijvoorbeeld ook met bedrijven die net geen 60% omzetverlies hebben en daardoor uit de boot vallen.

“Wij werken hier graag aan mee en zullen het bestuur zo snel mogelijk verblijden met onze voorstellen,” besluit Inneke Bosmans. “Burgemeester Jacobs zegt dat hier geen haast bij is, maar voor de getroffen ondernemingen voelt dat natuurlijk niet zo. Alle steun is voor hen welkom. Tegen maart hoop ik dat er een gedragen regeling is uitgewerkt met de gemeenteraad.”

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder