Sla navigatie over

Kalmthout wilde 230 bomen rooien in wijk Achtzaligheden, mondige buurtbewoners draaien beslissing om

Vorig jaar had het bestuur dus het plan om alle bomen in wijk Achtzaligheden te rooien en te vervangen, de voetpaden te vervangen en verschillende nutsmaatschappijen werken te laten uitvoeren. De bewoners kregen een brief in de bus om hen te informeren. De werken zouden in 2021 uitgevoerd worden. Verschillende buurtbewoners groepeerden zich en lieten van zich horen. Ze snapten niet dat een lokaal bestuur vandaag de dag speelt met het idee om zoveel gezonde, volwassen bomen te rooien in een groene woonwijk. Onze zomers worden warmer en warmer en bomen hebben nu eenmaal de capaciteit om een airco te zijn door vocht te verdampen. Bomen hebben deze mogelijkheid pas na een bepaalde leeftijd. Daarom dat oude bomen zo kostbaar zijn. Een pas aangeplante boom is meestal ongeveer vier meter hoog. Dat betekent dat zo'n boom nog twintig jaar nodig heeft voor deze een bepaalde koeling kan verzorgen. Bovendien heeft een oude boom ook meer ecologische waarde dan een jonge. Het zit vol insecten, zwammen, mossen en biedt nestmogelijkheden aan vogels. Een pas aangeplante boom biedt dit allemaal niet.

Gebrekkig onderhoud

De bomen die er nu staan, zijn ook meer aangepast aan de omgeving en hebben een grote kans om de droge zomers te overleven. De kans dat de helft van de nieuwe aanplant het niet haalt, is groot. Of het vraagt bijzonder veel inspanning en geld om ze tijdig van water te voorzien. Aangezien gebrekkig onderhoud door de gemeente zelf als een van de oorzaken van de huidige problematiek wordt aangewezen, lijkt het beter dat geld te spenderen aan een oplossing voor de bomen die er momenteel staan.

Infrastructurele maatregelen nodig

De gemeente bleek gevoelig aan die argumentatie en keerde zijn kar. Ook al omdat de nutswerken plots niet meer zo dringend bleken. De straatbomen zullen nu gecontroleerd worden door een onafhankelijke boomdeskundige zodat de echt zieke bomen wel verwijderd kunnen worden. Ook de voetpaden zullen verwijderd worden om de wortels meer ruimte te bieden. De omwonenden blijven nog wel met wat vragen zitten omtrent de verkeerssituatie, voornamelijk in de Pastoor de Keyserlaan. Vanuit de buurt werden er ideeën geopperd omtrent het treffen van infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Het bestuur is bereid om hier over na te denken al zei de burgemeester wel al meteen nee tegen een woonerf. Alhoewel dit voor de hele buurt wel een oplossing zou kunnen zijn, en zeker met ook de fietsostrade in de buurt, niet overdreven lijkt. Het valt nog af te wachten of het bestuur hierover ook in een constructief overleg treedt met de buurt.

Sneer naar actiegroep

Opvallend tijdens de infovergadering was dat burgemeester Jacobs het niet kan laten een sneer uit te delen naar de bewoners die zich verenigd hadden in een actiecomité 'Beter Plan' wegens hun activiteiten op sociale media. Het zou zogezegd om een anonieme actiegroep gegaan zijn, waardoor het voor het bestuur moeilijk was om in gesprek te gaan. Het is dan ook een beetje raar dat de burgemeester de dag nadat het sociale mediaprofiel opgericht was al een telefoontje pleegde naar de initiatiefnemer.. Op deze manier blijft het moeilijk om een constructieve dialoog te voeren natuurlijk. Het laat een bittere nasmaak alsof het bestuur het niet apprecieert dat burgers hun stem laten horen. Open Vld Kalmthout wil iedereen die zijn mening heeft verkondigd dan ook bedanken voor zijn vrijwillige inzet. Zonder dit engagement zou de wijk er nu misschien helemaal anders uitzien, chapeau!

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder