Sla navigatie over

Reactie Open Vld Kalmthout op federaal regeerakkoord: kritisch maar hoopvol

Eerst de positieve zaken. De Zweedse erfenis wordt bewaard en er komen geen nieuwe belastingen voor mensen die werken, sparen en ondernemen. Er wordt ademruimte gegeven aan onze bedrijven, o.a. via een wederopbouwreserve en het fiscaal voordelig maken van de eerste aanwerving. Daarnaast komen er hogere minimumpensioenen, en dat is vooral goed voor onze zelfstandigen. Bovendien zullen niet-gewerkte periodes (de zogenaamde gelijkgestelde periodes) niet helemaal meetellen voor de pensioenberekening. Politie en justitie krijgt extra financiering. En ook de gezondheidszorg kan rekenen op versterking. Er is eindelijk ook plaats voor klimaatbeleid.

Wat betreft arbeidsmarkthervormingen blijven we wat op onze honger zitten. Er staan te weinig concrete maatregelen in om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Daarnaast ontbreken er verschillende zaken in het akkoord: Wat met Belfius? Blijven we honderden miljoenen subsidies geven aan Bpost om de kranten te bedelen? Wat met de vierde mobiele operator? De weg naar een begroting in evenwicht lijkt ook nog heel lang en verraderlijk. Het is cruciaal dat bij de begrotingsgesprekken geen nieuwe belastingspoken opduiken.

Ten slotte zijn er bepaalde hervormingen die uitgewerkt zullen worden tijdens deze legislatuur en er nu nog heel vaag in staan: een belastinghervorming, een staatshervorming en een aanpassing van de kieswet om een dergelijke politieke blokkering in de toekomst te voorkomen.

We zijn echter hoopvol dat premier Alexander De Croo de liberale lijn de komende jaren duidelijk voor ogen houdt en dat zijn Vivaldi-regering broodnodige hervormingen voor dit land weet voort te brengen.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder