Er is namelijk grote ongerustheid bij enkele eigenaars/landbouwers in Kalmthout. Dit ondanks het gegeven dat het plan nog maar in de conceptfase zit en er geen veranderingen zijn aan de huidige situatie die een impact zouden kunnen hebben op de rechtszekerheid in onze gemeente.
Oud zeer: amper inspraak
Een van de oorzaken van deze grote ongerustheid is een oud zeer. Er is namelijk veel te weinig inspraak gegeven aan de betrokken partijen, waaronder ook onze inwoners. Daarom roepen wij iedereen met een hart voor onze hei op om hun stem te laten horen aan het gemeentebestuur.
Rechtszekerheid dragen wij liberalen zeer hoog in het vaandel, maar dit plan, dat nog maar in een eerste fase zit, brengt dit in Kalmthout niet in gevaar. Bovendien zijn er na deze eerste fase, indien geselecteerd, nog twaalf maanden om tegemoet te komen aan bezwaren of ongerustheden. Natuurlijk beklagen wij ook dat er niet vroeger begonnen is met een participatief traject, maar als mooiste natuurgebied van Vlaanderen kunnen we deze kans toch niet laten schieten?
Titel nationaal park biedt veel mogelijkheden
Een nationaal park brengt heel wat voordelen mee voor onze gemeente qua naamsbekendheid, natuurbehoud, meer subsidies, meer investeringen en meer toerisme. Dat is goed voor de gezondheid van de Kalmthoutenaar en de portefeuille van zijn ondernemers.
Kalmthout, als je van natuur houdt? Nu is het moment om die slogan in de praktijk te brengen! Als je het hiermee eens bent, aarzel dan niet om je mening te ventileren naar het gemeentebestuur.
Oppositiepartijen Open Vld Kalmthout, Vooruit, Groen en N-VA zullen nog proberen via een minderheidsadvies het initiatief van het Grenspark een hart onder de riem te steken, maar het is de vraag of dat veel zoden aan de dijk zal brengen.