Sla navigatie over

Woordje van de voorzitter: Kalmthout heeft meeste personeel, meeste inkomsten en hoogste belastingen

En die cijfers spreken voor zich. Kalmthout geeft het meeste uit (per inwoner) aan bezoldigingen van zijn personeel, namelijk 563 euro per jaar per inwoner, t.o.v. 500 euro in Essen, 539 euro in Wuustwezel, 485 euro in Kapellen en 469 euro in Stabroek. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Kalmthout het meeste aantal VTE's tewerk stelt per inwoner van de omliggende gemeenten.

Hoe betaalt Kalmthout dat allemaal? Ze krijgen namelijk ook het meeste binnen per inwoner, 2088 euro per inwoner per jaar. Meer dan Essen (1788 euro), Stabroek (1622 euro), Wuustwezel (1580 euro) en Kapellen (1370 euro). Dat zijn toch wel grote verschillen. Als we daar dieper in duiken zien we dat het verschil vooral bij de fiscale ontvangsten ligt, meer bepaald bij de opcentiemen op de onroerende voorheffing (375 euro per inwoner per jaar, t.o.v. 314 euro in Kapellen, 311 euro in Essen, 274 euro in Wuustwezel en 270 euro in Stabroek) en de aanvullende belasting op de personenbelasting (384 euro per inwoner per jaar, t.o.v. 331 euro in Stabroek, 301 euro in Essen, 297 euro in Wuustwezel en 293 euro in Kapellen). Andere verschillen zitten bv. in ontvangsten vanwege de hogere overheid.

Die belastingen betaalt niet iedereen, nemen we bijvoorbeeld de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Die wordt enkel betaald door eigenaars van een onroerend goed. Bij benadering kunnen we kijken naar het aantal huishoudens in Kalmthout, ongeveer 7.750 in 2020. Er is een eigenaarschap van circa 70%. Dan zou dat al neerkomen op gemiddeld meer dan 1.300 euro per belastingplichtige. Om een correct beeld te krijgen, is het interessant om eens te kijken op de simulatietool van de Vlaamse overheid: https://belastingen.fenb.be/ui/public/ov/simulatie. Daar zie je meteen hoeveel van je onroerende voorheffing in de gemeentekas belandt.

Dit zijn toch belangrijke cijfers om in het achterhoofd te houden wanneer het bestuur zich weer op de borst klopt dat het de belastingen niet verhoogt.. Als je dan bijvoorbeeld ziet dat het CD&V-college in november een subsidie van 500 euro goedkeurt zodat Vooruit Kalmthout een feest kan organiseren voor zijn verjaardag, dan stel ik me toch vragen over het 'goede huisvadergehalte' van dit bestuur.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder