Sla navigatie over

Bij welke partij krijgt u waar voor uw stem

We zijn ondertussen over halfweg de legislatuur, dus leek het ons interessant om eens te kijken hoeveel formele vragen en voorstellen de gemeenteraadsleden van de verschillende partijen in 2019, 2020 en 2021 voorlegden. Het geeft een indicatie van het werk dat een gemeenteraadslid in zijn mandaat steekt, maar het is uiteraard niet zaligmakend. Raadslid zijn, is meer dan vragen stellen en voorstellen doen.

Open Vld Kalmthout voert de rangschikking aan, zowel op het vlak van vragen als voorstellen. Dat is des te opmerkelijk, aangezien er slechts 1 gemeenteraadslid van Open Vld zetelt. Als we het omrekenen naar vragen en voorstellen per gemeenteraadslid, zijn de cijfers nog een pak duidelijker.

Vragen per gemeenteraadslid:
1. Open Vld: 64
2. Vlaams Belang: 13
3. N-VA: 11,8
4. Vooruit: 10
5. Groen: 4
6. Onafhankelijke/CD&V: 0

Voorstellen per gemeenteraadslid:
1. Open Vld: 17
2. Vooruit: 6
3. N-VA: 2,8
4. Vlaams Belang: 2
5. Groen: 1,5
6. Onafhankelijke/CD&V: 0

Het is logisch dat de gemeenteraadsleden van de meerderheid (CD&V) niet zoveel vragen stellen of voorstellen indienen, maar dat er totaal niets gebeurt, is toch een belangrijk democratisch deficit in onze gemeente. Door alle communicatie binnenskamers te houden, komt de Kalmthoutenaar niet te weten wat de mening is van de afzonderlijke gemeenteraadsleden van CD&V of zelfs welk gemeenteraadslid juist met welk thema bezig is. Het kan natuurlijk zijn dat ze het altijd roerend eens zijn. Vergis u niet, dit gebeurt absoluut niet in alle lokale besturen zo. Het wekt in ieder geval de zweem van een bepaalde partijtucht.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder