Sla navigatie over

Inflatie en energiekosten hebben zware impact op gemeentelijk budget

Het opvolgingsrapport voor het eerste semester van 2022 is duidelijk. Het bestuur zal keuzes moeten maken om zijn begroting op orde te krijgen. Volgende gemeenteraad zullen we daar pas zicht op krijgen.

In het laatst aangepaste meerjarenplan, werd er een loonindexatie voorzien in maart 2022 en januari 2024. Voor 2022 werd er dus maar rekening gehouden met een eenmalige indexatie van de lonen. In werkelijkheid zal de spilindex vermoedelijk 5 keer overschreden worden in 2022. Als het college vorig jaar wat meer naar Open Vld Kalmthout geluisterd had, waren we vandaag beter voorbereid op de financiële impact daarvan. Het was vorig jaar al meer dan duidelijk dat 2 indexaties tot en met 2025 een naïeve wensdroom was.

Het trage verloop van het dossier van de fietspaden langsheen de Achterbroeksteenweg lijkt alleszins een financiële meevaller te worden. Dit jaar is er 3 miljoen euro voorzien, o.a. voor de aanleg van fietspaden, maar daar is nog maar 280.000 euro van uitgegeven (zo'n 9%). De onteigeningsplannen lopen momenteel wel, maar ze zijn er veel later mee kunnen beginnen omdat er verkeerde plannen waren goedgekeurd. Een administratieve fout zeg maar, te betreuren in zo'n belangrijk dossier. 

Wat de energiekosten betreft, verdubbelt het elektriciteitsbudget van 543.453 naar 1.163.980 euro. Het gasbudget gaat zelfs meer dan maal 5 van 205.572 naar 1.082.860 euro.

Het is uitkijken naar de volgende gemeenteraad om te kijken hoe het bestuur dit allemaal wil dragen. Wij vrezen alvast voor het verder laten afkalven van de investeringen, terwijl men eindelijk eens naar de exploitatie-uitgaven, de dagelijkse kosten zeg maar, zou moeten kijken.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder